Allard in Afrika

14 september 2010

Ik ben gevraagd mijn verhaal over Afrika te vertellen, want daar was ik deze zomer.

Met een team van de Athletes in Action zijn we naar Jeffreys Bay in Zuid-Afrika gegaan, mijn leiders waren Jan Jaap en Esther Bouwman (die ook jeugdwerk in onze kerk doen). Daar gaat ook wel een verhaal vooraf, want pas de laatste paar jaar ben ik wat serieuzer in het geloof geworden. Vaak vond ik de diensten wat saai maar doordat ik vaak naar kampen en events van Athletes in Action ging en naar vereniging (en later FM) bleef ik toch altijd bezig met het geloof en in Afrika heb ik geleerd echt op God te vertrouwen en me niet te schamen voor mijn geloof maar juist anderen erover te vertellen en ook heb ik ervaren dat het Christen zijn niet saai hoeft te zijn maar dat het juist avontuurlijk en mooi is.

Als team hebben we zoveel meegemaakt in Zuid-Afrika dat ik zal proberen de mooiste belevenissen te delen.

Toen we na een lange vliegreis aankwamen in Afrika zagen we direct al het grote verschil tussen rijk en arm, een verschil zoals je hier in Nederland nooit zou tegenkomen. Villawijken met een kilometer verderop een sloppenwijk met arme houten hutjes (je kan het bijna geen huisjes noemen). Zwarte mannen die aan de kant van de weg wachtten totdat ze opgehaald worden door een blanke zodat ze een paar dagen weer een baantje (klusje) hebben…

We hebben trainingen gegeven voor soms wel 100 jongens, wedstrijden gespeeld tegen arme kinderen uit de sloppenwijk, lesgegeven op een school, Bijbelstudie van rijke afrikanen bijgewoond, een gehandicaptenschool bezocht, strandvoetbal gedaan en nog veel meer…

De meeste indruk maakte op mij een bezoek aan een school in Oyster Bay,

een klein arm dorpje 50 km verderop als ons verblijf. Hier waren wel 120 kinderen tot 14 jaar waarmee wij spellen gingen doen en sporten (we moesten eerst de koeien van het grasveldje afjagen) ook gingen we allemaal voor het groepje die we hadden uitleg geven over Jezus (Hij is gestorven aan het kruis voor onze zonden) door middel van een stuk papier waardoor de kids er beeld bij hadden. Geweldig hoe enthousiast die kinderen zijn en hoe open ze zijn en wat ze allemaal willen zeggen en hoe ze aan je hangen en knuffelen. Wat een wonder van God dat die kinderen zo blij waren! Ondanks dat de kinderen niks hebben en geen geld en weinig eten hebben ze zoveel plezier, dat is het werk van God wat ik daar hebben mogen meemaken! Andere mooie momenten waren dat een man nu Johan meehelpt met de trainingen geven en nu ook naar de kerk gaat en bijbel gaat lezen omdat hij door ons zo enthousiast werd gemaakt voor de kerk! Jongetjes van het voetbalteam die niet vragen om geld of eten maar vragen of je even met hun wil praten of bidden!

In Afrika heb ik zoveel mooie momenten meegemaakt dat  onmogelijk is om het allemaal te vertellen, het is iets wat je gewoon zelf een keer gezien moet hebben! En zulke momenten hoef je niet alleen in Afrika mee te maken want ook in Nederland is er genoeg om van te genieten, te leren en te delen.

Ik hoop jullie allemaal binnenkort of over een paar jaar ook met allemaal mooie verhalen andere kinderen mogen overtuigen van hoe mooi het geloof in God is en dat jullie Zijn liefde en kracht mogen ervaren.

Groetjes Allard Komdeur