Examen, vervolgopleiding en roeping

29 juni 2010

Weet je al wat je na je examen gaat doen? Lastig om te kiezen?

Er is ook zo veel keus. En bij heel veel studies en beroepen heb je vaak geen idee wat het precies inhoudt.

Laatst kreeg ik een mail van de Theologische Universiteit met het verzoek wat meer reclame te maken voor deze opleiding. Jongens en meisjes met VWO zijn er welkom. Je hoeft tegenwoordig geen gymnasium meer te hebben omdat je tijdens de opleiding Grieks en Latijn kunt leren.

Bij dezen dan: een hartelijke aanbeveling om die studie te overwegen.

Hoe zit dat eigenlijk met roeping? Moet je als je dominee wilt worden een speciale roeping hebben?


Ja, ik denk van wel. Ik denk dat je diep van binnen een overtuiging moet hebben dat God je deze weg wijst. En als dat dan samenkomt met een kerk die jou ook als dominee wil hebben, kun je spreken van roeping. Zo ervaar ik dat zelf tenminste.

Maar als je nou gewoon werktuigbouwkunde gaat doen, of de kunstacademie, of SPW? Heb je daar ook roeping voor nodig? Of is dat alleen een kwestie van gewoon doen wat je leuk vindt en wat je goed kunt? Heeft die keus eigenlijk iets met je geloof te maken?

Ik zou het erg jammer vinden als je dit soort belangrijke keuzes helemaal buiten God om zou maken. Ik zou ook als ik geen dominee was geworden, gebeden hebben om wijsheid. Ik zou  me afgevraagd hebben in welke studie of welk beroep ik met mijn aanleg iets voor God en mijn medemens zou kunnen betekenen. Ik zou me in gebed afvragen of mijn motivaties zuiver zijn en niet egoïstisch.

En als ik dan bijvoorbeeld leraar of timmerman was geworden, dan had ik ook in dat beroep met plezier God en medemensen kunnen dienen.

Ds Jan-Willem Roosenbrand